Ekonomi

100 milyar TL’lik tasarruf paketi için geri sayım! Vatandaşa nasıl yansır?

Pazartesi günü kamuda tasarruf tedbirleri açıklanıyor. Tasarruf paketini Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı hazırladı. Tedbirlerle birlikte 100 milyar TL tasarruf hedefleniyor. Peki tasarruf önlemleri arasında neler olacak? Tedbirler vatandaşı nasıl etkiler?

Bu kapsamda mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesinti, personel alımına sınırlama gibi düzenlemelerle 100 milyar liralık bir tasarruf hedefleniyor.

Kırtasiye, temsil, ağırlama, toplantı ve dış seyahat gibi cari giderler, öncelikli olarak kısılacak. Yurt dışı gezilere çok zorunlu olmadığı sürece gidilmeyecek. Zorunlu ise de kadro sınırlı tutulacak. Kurumlar eğitim ve buna benzer toplantılarını otellerde değil kendi tesislerinde, asgari harcama ile yapacak.

ARAÇ ALIMI VE KİRALAMAYA SINIRLAMA!

Bakanlıklar yeni bina yapamayacak ya da kiralayamayacak. Yeni araç alımı ve kiralanması ciddi oranda sınırlanacak. Personel alımı sınırlandırılacak. Farklı kurumlarda görevlendirme ile çalışan kamu personeli asli kurumlarına dönecek.

EKONOMİST DEVELİ CANLI YAYINDA DEĞERLENDİRDİ: OLUMLU ETKİLEYECEK

Konuyla ilgili detayları CNN Türk canlı yayınında açıklayan Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi şu ifadeleri kullandı: ”Kamuda bir sıkılaşmaya ihtiyaç var. Birinci olarak enflasyon sürecini desteklemesi, kamu harcamalarının azalması toplam talebi de azaltacağından dolayı enflasyon olumlu etkilenecektir. Diğer tarafta bütçe var. Depremin 105 milyar dolara ulaşan maliyetinin finansmanı gerekiyor. Bu finansmanın karşılanması noktasında maliye politikası etkin bir şekilde çalışırken, kamu tasarrufu ile gider ayağının da bu noktada düşürülmesi gerekiyor.

Otomotiv, kamu araçlarındaki alımlara sınırlamalar vs. Bunun çok daha geniş kapsamlı olacağını düşünüyoruz. Yarın bir açıklama yapılacak. Bina kiralamadan, araç alımından, yurt dışı seyahate, cari harcamalara kadar birçok alanı kapsayan düzenleme göreceğiz. Yıllık bazda 100 milyar TL’ye ulaşacak bir tasarruftan bahsediliyor.

”CDS NOTUNU DA OLUMLU ETKİLEYECEK”

Bütçe açığının kapanması önemli. Depremin getirmiş olduğu etkiyi görüyoruz. Türkiye’nin CDS notunu da olumlu etkileyecek bir adım olarak bunu nitelendirebiliriz.

VATANDAŞA NASIL YANSIR?

Bütçe açığının oluşmaması önemli. Bunun sembolik bir önemi var. Tasarruf yapılması noktasında vatandaşlarımızın tüketiminin rasyonelleşmesi noktasında adım attığı bir süreçte aynı zamanda kamudan da beklenen bir adım bu. Kamu harcamaları düştüğü zaman, tasarruf arttığı zaman gelir ve gider azalmış olacaktır. Bunun enflasyona pozitif etkisi olacaktır.

Sıkılaşmanın maliyeti büyümeden ödün vermektir. Büyümeden ne kadar ödün verilmeli? İstihdama katılma oranı ne düzeyde, işsizlikteki durum nedir? Büyüme ne oranda? En son açıklanan verilerde işsizlik oranının bir miktar daha gerilediğini görüyoruz. Sıkılaşmanın reel sektöre etkisinin tam olmadığı bir süreç var. İhracat ve döviz getirici faaliyetlerin olduğu bir büyüme modelinden bahsediyoruz. Bu daha sağlıklı olacaktır.

YARIN NE MESAJ VERİLECEK?

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu sunumu yapacak olması önemli. Bu piyasalara mesaj, uluslararası finans merkezlerine mesaj. Biz bu tasarrufu yapacağız, kamunun giderlerini düşüreceğiz, bu oldukça önemlidir.

Acaba ne kadarlık bir paket açıklanacak. 1 yılda ne kadarlık tasarruf bekliyoruz. 2025 yılında bu ne kadar daha devam edecek? Enflasyonu etkileme düzeyi ne olacak? Detayları yarın göreceğiz. Geniş kapsamlı bir düzenlemeyi yarın göreceğiz.”

nazimiyehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu