Haber

5,15 Kadının Yardım Çığlığı: ‘Raporların Yüzde 55,3’ünde Kadın Eşinden Şiddet Gördüğünü Bildirdi’

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Hükümet şiddeti önlemek ve caydırmak için harekete geçmesi gerekirken, sessiz kalmayı tercih ediyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Aile İçi Şiddet Acil Yardım Limiti 2022 Bilgi ve Analiz Raporunu açıkladı. Rapora göre şiddet ihbarlarının yüzde 55,3’ünde kadınlar eşlerinden şiddet gördüğünü söyleyerek yardım istedi.

‘Bin 103 aile içi şiddet ihbarı geldi’

Anka’nın haberine göre TKDF, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2022 Veri ve Analiz Raporunu açıkladı. TKDF tarafından hazırlanan ve bugün yayınlanan raporda şu sözler yer aldı:

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilen Aile İçi Şiddet Acil Yardım Limiti’ne 2022 yılında toplam 5 bin 15 davet geldi. 2022 yılı boyunca Türkiye’nin tüm illerinden Aile İçi Şiddet Hattı’na çağrılar geldi. Çağrıların çoğu İstanbul ilinden geldi. Bu kapsamda İstanbul’un tüm ilçelerinden telefon ve tebligatlar alındı. Nitekim en fazla çağrı yüzde 16,71 ile Pazartesi (%18,4) ve yüzde 16,29 ile Çarşamba ve Cuma günleri geldi. Gün içinde bile en fazla bildirimin saat 13.00 (yüzde 9.69) civarında olduğu görülüyor. Ancak saat 11 ve 12 sırasıyla yüzde 8,29 ve yüzde 8,76 ile en çok davet alınan saat dilimleri oldu. Bu bilgilerden hareketle toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının gün içerisinde faillerinden uzaklaşabilecekleri alanlarda ihbarda bulunabileceklerini söylemek mümkündür.

15 Ekim 2007’den bu yana aile içi şiddet hattına toplam davet sayısı 87.268 oldu. Bu davetler kapsamında 2022 yılında Türkiye’nin tüm illerinden gelen tebligatların yanı sıra Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, İngiltere, İtalya ve Kıbrıs’tan birçok ülkeden şiddet ihbarları gelmiş ve bu olaylar takip edilerek takviyeler yapılmıştır. tedarik edilen. 2022’de Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattına bildirilen ve kaydedilen 1.527 olayın 1.103’ü aile içi şiddet bildirimidir. Bu şiddet ihbarlarının 763 adedi eş şiddeti ihbarlarıdır. 232 davetiye sığınma talebinde bulundu. 51 olaya acil müdahale yapıldı. 2022 yılında hattaki şiddet ihbarlarında maruz kalanların yaşları 1-80 arasında değişti.

‘232 çağrı barınak istedi’

Gelen aramalar, aile içi şiddet mağdurlarının çoğunluğunun (yüzde 90,8) kadın olduğunu gösteriyor. Bu oranı yüzde 3,4 ile kızlar ve yüzde 1,8 ile erkekler takip ediyor. Bildirilen şiddet vakalarının önemli bir çoğunluğu zihinsel ve fiziksel şiddettir (psikolojik şiddet yüzde 42,31; fiziksel şiddet yüzde 34,45). Bu şiddet türleri dışında davet edilenlerin yüzde 12,04’ü toplumsal şiddet, yüzde 4,57’si cinsel şiddet ve yüzde 6,63’ü ekonomik şiddet bildirdi. Burada belirtmekte fayda var: Analiz yaparken şiddet türlerini kavramsal olarak birbirinden ayırmak kolay olsa da gerçek hayatta bu o kadar kolay değil. Pek çok olayda birçok şiddet türü bir arada gerçekleşebilir ancak bir veya iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeniyle diğerlerinden öne çıkar ve mağdur tarafından konuşulur. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri de mağdurlar tarafından bilinmeyebilir. Ayrıca şiddetin farklı türleri bilinse bile ihbarda bulunulması bu konuda yardım talep etmek için acil ve önemli bir durum olarak görülmeyebilir.

Acil servise davetler, kadınların en çok kendilerine en yakın erkekler tarafından şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Gelen davetler, en sadık yer olarak gördüğümüz evde kadınların hayatlarını paylaştığı eşleri ve diğer aile üyeleri tarafından şiddet uygulandığını göstermektedir. 2022’de saldırganlar arasında en büyük kümeyi yüzde 55,3 ile eşler oluşturuyor. Eşleri yüzde 7 ile diğer aile üyeleri takip ediyor. Genel hatlarıyla aile, baba, ağabey, kız kardeş, kız ve erkek çocukları şiddet mağduru veya ihbar edenler tarafından fail olarak belirtilmektedir. Erkekler, duygusal bağları sona erdikten sonra bile kadınlara şiddet uyguluyor. Saldırganların yüzde 5,6’sı eski eş, yüzde 1,5’i ise eski erkek arkadaştı.”

sarkisla-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu