Haber

Kahramanmaraş Depremi Olan Doğu Anadolu Fay Hattının Özellikleri Nelerdir?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok ilimizi etkiledi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nda uzun süredir sarsıntı beklendiği söylendi. Aynı şekilde uzmanlar, yaşadığımız son sarsıntıların fay sınırındaki güç boşalmasından kaynaklandığını dile getirdiler. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı’nın özellikleri nelerdir?

Detaylar haberimizde!

Ülkemizde son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan iki deprem meydana geldi.

9 saatin ortasında meydana gelen iki büyük deprem 10 ilimizde yıkıma neden oldu. Peki, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılara neden olan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın özellikleri nelerdir?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin doğusunda yer alır ve bu fay, Anadolu levhası ile Arap levhası arasındaki sınır boyunca uzanır. Kuzey Anadolu ve Ege Bölgeleri fay sınırları ile birlikte üç ana hattan biri olan bu fay sınırı, Türkiye’nin güneyine kadar aktif bir deprem kuşağı oluşturmaktadır.

Yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam ederek Erzincan’dan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucunda başlar, Maraş Üçlü Kavşağı’ndan başlayarak kuzeydoğu yönünde hareket eder ve Karlıova Üçlü Kavşağı’nda son bulur. Burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Sarsıntı Tehlike Haritası’na göre bu hattaki iller birinci derece deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. 6 Şubat depreminde yerle bir olan iller de bu haritadaki 24 il arasında yer alıyor.

20. yüzyılın başından bu yana, bu bölgede büyüklüğü 6’nın üzerinde çok sayıda deprem meydana geldi. Kahramanmaraş depremleri, 1939 Erzincan depreminden bu yana Türkiye’de kaydedilen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi öldü, 1000’den fazla kişi yaralandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof.

Sözbilir, “Her fayın kırılırken enerji biriktirmesi gerekiyor ve bunun için de belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ta kırılan fayın kırılma aralığı 500 yıldır ve bu süre içerisinde önemli bir güç birikmiştir.” söz konusu.

Sözbilir, “Son depremlerle birlikte Doğu Anadolu Fay Hattı’nda önemli bir güç kaybı oldu. 6 civarında büyük artçı sarsıntılar yaşayabiliriz ama büyük sarsıntılar beklemiyoruz.” açıklama yaptı.

Doğu Anadolu Fay Hattı’nın depremlerde en uç noktası olan Hatay, en çok hasar gören yerlerden biridir. Doğudaki fay Ağrı ve Bingöl çevresinden başlar ve oraya kadar uzanır. Bu fay hattının en uç noktasında biriken güç, Hatay’ın daha çok zarar görmesine neden oldu.

Japon Profesör Shinji Toda ise bir gazeteye verdiği demeçte, “Beklenmedik büyüklükte bir depremdi ve merkez üssünün yüzeye yakınlığı büyük hasara neden oldu.”

habercobanlar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu