2023 1. Yarıyıl Kurumsal Etik Eğilimler Raporu Yayımlandı
Firmalara danışmanlık hizmeti veren Remed Etikhat, perakende, üretim, hızlı tüketim, hizmet kollarında faaliyet gösteren kurumların paydaşları tarafından gönderilen bildirimlerin analizi sonucunda hazırladığı 2023 1. Yarıyıl Kurumsal Etik Eğilimler Raporunu yayımladı. ve küme şirketler yıl boyunca. Buna göre çalışanların yüzde 16,9’u işyerinde ayrımcılıktan şikayetçi oldu.
Çalışma saatleri ve izin hakları ile ilgili haksız uygulamalar yüzde 13,4 ile en çok bildirilen konuların ikinci sırasında yer alıyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı bir diğer bahis ise raporda yüzde 9,6 oranında aşağılayıcı ve küçük düşürücü davranış olarak yer aldı. Farklı konularda şikayet oranı ise yüzde 60,1 olarak belirlendi.
ÇALIŞANLAR KİMLİKLERİNİN İMA EDİLMESİNİ TERCİH EDERLER
2023’ün ilk yarısında yapılan bildirimlerde en çok kullanılan bağlantı kanalı yüzde 46,9 ile internet sitesi oldu. İnternet sitesi üzerinden yapılan bildirimleri yüzde 35,5 ile telefon bildirimleri takip ederken; e-posta bildirimleri yüzde 17,6 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bu yılın ilk yarısında yüzde 43,8’i kimliklerini açıkça paylaşırken, kalan yüzde 56,2’si kimlik bilgilerini gizli tutmayı tercih ediyor.
Rapora göre en çok bildirim alan bölümlere bakıldığında ilk sırayı yüzde 63,9 ile perakende bölümü aldı. Perakende şubeyi yüzde 12,3 ile kümelenme şirketleri takip ederken, bu dönemde en az bildirimi yüzde 3,9 ile servis departmanı çalışanları yaptı.
“DÜNYANIN İÇ ŞİRKET MEMNUNİYETİ VE İSTİSMAR FATURASI 3,6 MİLYAR DOLAR”
Rapor sonuçlarını değerlendiren Remed Etikhat Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Begüm Akçal, “Şirketlerde çalışan memnuniyetsizliğinin devam etmesi ve gerçek bir çalışan tercihinin olmaması insan kaynakları sisteminin bütününü olumsuz etkileyecektir. Bir insan kaynakları politikası izlemek çok değerlidir.Şirket sahipleri,yöneticileri,hissedarları ve yatırımcıların en büyük sorunlarının ortasında iç suistimaller gelmektedir.Toplam 133 ülkeden toplanan iç suiistimal olaylarının yarattığı Uluslararası Dolandırıcılık İnceleme Uzmanları Birliği ACFE’nin 2022 yılında yaptığı araştırma, “Kayıp 3,6 milyar dolar. Rakama baktığımızda bu çok değerli bir kayıp olarak dikkat çekiyor” dedi.
“ETİK BİR ÇALIŞMA SİSTEMİ KURULMAZSA MARKA OLUMSUZ ETKİLENİR”
Akçal, “Remed Etikhat olarak sadece çalışanlar açısından bakmıyoruz. Şirket içinde çalışanlara yönelik doğru politikaları uygulamanın yanı sıra bağımsız bir kuruluştan etik süreç danışmanlığı almanın da fayda olduğunu görüyoruz. kurum içi suistimallerin önlenmesi için.Uygulaması sadece insan kaynakları departmanlarını ilgilendirmiyor.Bu sistemin verimli ve çok yönlü çalışabilmesi için uyum, hukuk, kurumsal bağlantı ve idari departmanların da sürece katkı sağlaması gerekiyor. gelen bildirimler şirket çalışanlarının raporlarından oluşmaktadır.Çalışanların şirketlerinden memnuniyetsizlikleri, şirket içindeki etik deneyimleri “Şirket dışı durumlarda tespit ettiğimiz olayların yarısı iç denetim mekanizmalarının eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Şirket içinde etik bir çalışma sistemi kurmazsanız bu durum marka ve prestij yönetimini olumsuz etkiler” dedi.